In Nederland is het roken van een jointje niet verboden. Je mag zelfs kleine hoeveelheden softdrugs bezitten, zonder dat je strafbaar bent (maximaal 5 gram cannabis). En het is ook toegestaan een paar (maximaal 5) hennepplanten te bezitten voor het maken van wiet voor eigen gebruik. De drempel om aan wiet te komen is dus laag. Circa 10% van de mensen die wiet gebruiken, is verslaafd aan cannabis.

Wat is wiet?
Wiet – of cannabis – is de benaming voor de gedroogde toppen van de hennepplant. Je kunt wiet gebruiken om te roken (blowen), maar je kunt er ook thee van trekken of het gedroogde hennepplantje in koekjes of cake verwerken. Hoe je wiet ook tot je neemt, de werking is hetzelfde: je voelt je ontspannen, relaxed, het maakt dat je je kunt focussen en het versterkt je gevoel.

De valkuil van wiet
Als je je goed voelt en gelukkig bent, dan is de gevoelversterkende werking van wiet in beginsel niet zo’n probleem. Dan voel je je nóg beter. Maar is dat juist niet het geval en ben je down of verdrietig of angstig, dan versterkt wiet ook dát gevoel… Je gaat je dan juist slechter voelen als je wiet gebruikt en dat kan uiteindelijk zelfs psychische gevolgen hebben.

Wiet en de lange termijn gevolgen
Los van de korte termijn gevolgen van een wietverslaving (problemen thuis, op je werk, met je familie en vrienden, enzovoorts) tonen recente onderzoeken ook aan dat wietgebruik meer schade op de lange termijn veroorzaakt dan eerst gedacht.
Hoe jonger je bent als je begint met het gebruiken van cannabis, hoe groter de risico’s dat je op latere leeftijd last krijgt van psychotische symptomen, andere psychiatrische aandoeningen en het daadwerkelijk verslaafd raken aan cannabis en/of andere drugs.

Stoppen met wiet
Op het moment dat je merkt dat het gebruiken van wiet vrijwel de hele tijd je gedachten in beslag neemt en je ervan overtuigd bent dat je zonder een blowtje ook niet meer goed kunt functioneren, is het tijd om de balans op te gaan maken. Wil je zo verder? Of wil je stoppen?

Stoppen is in die situatie dan al moeilijk. 12stappen.nl is er op dat moment voor jou.

Je bent in de gevarenzone als…

  • je bijna continue bezig met het denken aan wiet
  • je blowen gebruikt als middel om even je problemen te vergeten
  • je wiet gebruikt om jezelf te kalmeren
  • je ervan overtuigd bent dat je niet kunt presteren zonder cannabis
  • je probeert goed te praten dat het ok is dat je onder invloed bent op je werk of in aanwezigheid van kinderen