Verslavingen – wanneer ben je verslaafd?

Type je het woord ‘verslavingen’ in op Wikipedia, dan verschijnt er een prachtige definitie:

“Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen en innemen van het middel, of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden bij deze persoon.”

Wij kunnen het niet mooier omschrijven. Het antwoord op de vraag ‘Wanneer ben je verslaafd?’ lees je er ook in terug. Kort samengevat: op het moment dat jouw dagelijkse doen en laten is gericht op het verkrijgen en gebruiken van een middel (drank, drugs, nicotine, wiet, GHB, enzovoorts) of het kunnen toegeven aan een gewoonte (gokken, seks, gamen, winkelen, enzovoorts) en als al het andere daarvoor moet wijken, dan ben je verslaafd.

Verslaving? Excuses, uitvluchten, het goed praten….
Nu is het – als je zelf met een verslaving worstelt – soms lastig om in te schatten of je verslaafd bent. Of om toe te geven dat je verslaafd bent. Gewoon omdat mensen over het algemeen nu eenmaal geneigd zijn het één en ander goed te praten als het over eigen gedrag gaat. En jij zult geen uitzondering zijn op die regel.

Maar… bij 12stappen.nl zijn wij ervaringsdeskundigen

Alle excuses, alle uitvluchten, alle smoesjes die jij verzint om je verslaving te ontkennen of te verbergen, hebben wij ook al verzonnen. En wij kunnen je ook vertellen dat je familie, je vrienden, je werkgever het heus zien dat het niet goed met je gaat, ook al denk jij van niet.

Laat ons helpen. Samen zorgen wij ervoor dat je je leven weer op de rails krijgt!
Op onze website lees je meer informatie over de meest voorkomende verslavingen. Maar worstel jij met een andere verslaving, dan kunnen wij je ook helpen of jou doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek die jou kan helpen.