1_big

Verslaving aan anabole steroïden komt vaker voor dan je denkt, met name bij amateursporters. Dit omdat anabole steroïden al sinds 1976 op de lijst met verboden stoffen staat.

Verslavende werking van anabolen
Anabolen zijn verslavend, omdat je je tijdens een kuur sterker, energieker en zelfverzekerder voelt én je krijgt meer spiermassa, waar het je vaak uiteindelijk om te doen is. Maar is je kuur afgelopen… dan slinken je spieren weer. Want je hebt minder energie om te trainen en je lichaam moet veel harder werken om te herstellen na een training. Dus neem je opnieuw een kuur, om die ‘flow’ en je spieren vast te houden.

Wat zijn anabole steroïden?
Anabole steroïden is de chemische variant van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Testosteron zorgt onder meer voor spieropbouw en dat doen anabolen dus ook. Onder meer!

Bijwerkingen van anabole steroïden
Anabole steroïden hebben namelijk enorm veel bijwerkingen. Zo zorgen ze, naast de gewenste spieropbouw, bij mannen bijvoorbeeld ook voor minder zaadcellen, onvruchtbaarheid, verschrompelde testikels, impotentie, prostaatklachten, borstgroei, kaalheid, overmatige groei van het voorhoofd en hevige acne.

Vrouwen kunnen te maken krijgen met een zware stem, onregelmatige menstruatie of uitblijven van de menstruatiecyclus, haaruitval, overmatige haargroei op lichaam en gezicht, verdwijnen van de borsten, verhoogd libido, zwelling van de clitoris en hevige acne.

Dan hebben wij het nog niet eens over zeer gevaarlijke medische gevolgen, zoals een groot risico op een hartaanval of een beroerte. Of, in geval van abusievelijk injecteren in een ader of bloedvat, de mogelijke dood doordat de anabolen steroïden in de bloedbaan belanden.

Welke vormen van anabole steroïden zijn er?
Anabole steroïden zijn verkrijgbaar als lang- en kortwerkende injecties, in pilvorm, pleisters en als gel of crème die je op je huid smeert. Ook aan de diverse toedieningsvormen zijn weer risico’s verbonden. Pillen zijn enorm schadelijk voor je lever. De anabolen via pleisters, crèmes of gels zijn via lichamelijk contact overdraagbaar op anderen!

Wil je stoppen met anabolen?
12stappen.nl heeft een speciaal programma dat je hierbij helpt. Als jij zo ver bent dat je wilt stoppen met een roofbouw op je lichaam te plegen, dan staat wij voor je klaar.

Je bent in de gevarenzone als…

  • je last krijgt van één of meerdere van de hierboven omschrijven bijwerkingen
  • je boos of geïrriteerd raakt als je naasten over je anabolengebruik beginnen
  • je telkens aan een nieuwe kuur begint, ondanks dat je je bewust bent van de gevaren hiervan of ondanks dat je al bijwerkingen ervaart