1_big

Roken is de meest voorkomende verslaving in Nederland. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking rookt dagelijks. Je raakt vrij snel verslaafd aan roken, zowel lichamelijk als geestelijk, en stoppen is erg lastig.

Hoe werkt een nicotineverslaving?
Als je verslaafd bent, dan begin je de dag vaak met een sigaretje voor of na je ontbijt. En dan nog één als je de hond uitlaat. En nog een als je in de auto op weg naar je werk bent. Met die eerste sigaretten bouw je een nicotineniveau op in je bloed en dat hou je vervolgens op een constant peil door dit gedurende de dag aan te vullen door het roken van nieuwe sigaretten.

Als het nicotineniveau in je bloed weer daalt, dan geeft je lichaam aan dat het aangevuld moet worden. Je wordt rusteloos, soms geïrriteerd en voelt sterk de drang om een sigaret op te steken en even lekker ‘ontspannen’ een peukje te gaan roken. Als je dat hebt kunnen doen, ben je weer helemaal klaar voor de rest van de dag! Of eigenlijk: tot het volgende sigaretje moet worden gerookt…

Ben ik verslaafd aan roken?
Zoals gezegd: als je niet rookt, daalt het nicotineniveau in je bloed. ’s Nachts zul je doorgaans slapen en daalt je nicotineniveau. Een goede graadmeter van de mate waarin je afhankelijk bent van nicotine is de tijd die ’s ochtends voorbij strijkt voor je je eerste sigaret aansteekt.

Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken
Wanneer je stopt met roken kun je last krijgen van een slecht humeur, een rusteloos gevoel, angst, slapeloosheid, somberheid, maagklachten, darmstoornissen, verhoogde eetlust (gewichtstoename) en een sterke drang tot roken die je afleidt van de zaken waar je je eigenlijk mee bezig zou moeten houden.
De eerste 24 tot 48 uur zijn het lastigst, daarna zullen de ontwenningsverschijnselen langzaam maar zeker afnemen.

Stoppen met roken?
Wil je stoppen met roken, dan helpt 12stappen.nl jou om je doel te bereiken.

Je bent in de gevarenzone als…

  • je de dag vrijwel direct (voor of na je ontbijt) begint met een sigaret
  • je onrustig wordt als je wilt roken, maar het niet kan op dat moment
  • je geïrriteerd raakt als mensen je aanspreken op je rookgedrag