1_big

Om te beginnen: de meeste mensen die aan medicijnen verslaafd zijn, zijn verslaafd aan slaapmiddelen of antidepressiva. Deze pillen (benzodiazepinen) worden vaak tijdelijk voorgeschreven door huisartsen om je door een moeilijke periode heen te helpen. Deze medicijnen bieden geen genezing. Het zijn tijdelijke ‘hulpmiddelen’ om je het leven even makkelijker te maken.

Verslavende werking van benzodiazepinen
Het grote nadeel van benzodiazepinen is dat ze een zeer verslavende werking hebben. Als je gedurende 2 weken dagelijks een slaappil of antidepressiva gebruikt, dan is er al een risico op een beginnende lichamelijke en geestelijke verslaving. Dan kun je al het gevoel krijgen dat je niet kunt slapen als je geen slaappil kunt innemen. Of je bent bang dat je je weer angstig of down zult voelen als je die antidepressiva niet kunt slikken.

Bijwerkingen en risico’s van benzodiazepinen
De bijwerkingen van benzodiazepinen zijn vaak vrij heftig. Alle ‘benzo’s’ zorgen ervoor dat je hersenen een versnelling langzamer gaan lopen. Ze remmen je hersenactiviteit. Dat zorgt ervoor dat je overdag ‘minder scherp’ bent. Je voelt je slaperig, kunt je slecht concentreren. Dat verhoogt het risico op ongelukken, thuis of erger nog – in het verkeer of op je werk. Je wordt vergeetachtig. Gevoelens vervlakken – de negatieve maar ook de positieve, waardoor sombere gevoelens toch ook weer kunnen versterken.

Stoppen met de pillen
Als je gedurende langere tijd structureel pillen slikt en je lichaam is hieraan gewend geraakt, dan is stoppen lastig. Om de bijwerkingen in goede banen te leiden, is deskundige begeleiding noodzakelijk. Ook in je hoofd moet er ‘een knop om’ – je moet weer in jezelf gaan geloven en vertrouwen krijgen dat je het wel op eigen kracht kunt.
12stappen.nl helpt je hierbij. Neem contact op en wij gaan samen kijken naar de ernst van jouw afhankelijkheid van medicijnen en de stappen in kaart brengen die je kunt doorlopen om te stoppen met de pillen.

Je bent in de gevarenzone als….

  • je denkt dat je niet meer kunt slapen of functioneren zonder een pil
  • je merkt dat je overdag slaperig bent
  • je moeite hebt om je te concentreren
  • je vergeetachtig wordt
  • je klachten krijgt als je de pillen niet neemt (slapeloosheid, angstig worden, je down voelen)