Dat koopverslaving ‘echt iets Amerikaans is’ is een misvatting. In Nederland zien we steeds meer koopverslaafden. Zo’n 2% van de Nederlanders is koopverslaafd, zowel vrouwen als mannen. Vrouwen zijn echter wel in de meerderheid. Nu ook op de TV meer aandacht wordt besteed aan deze vorm van verslaving, herkennen wellicht meer mensen de symptomen van een koopverslaving.

Koopverslaving / een lekker een dagje shoppen
Koopverslaving heeft niks te maken met een gezellig dagje winkelen. Of af en toe iets kopen, gewoon omdat het leuk is. Als je koopverslaafd bent, dan voel je je na het doen van een aankoop ook echt euforisch! Je zit even in een roes en bent ‘high’ na het doen van een aankoop doordat de neurotransmitter dopamine op het moment van kopen door je lichaam wordt aangemaakt. En dat fijne gevoel wil je vaker ervaren. Omdat je je (natuurlijk!) liever euforisch blij voelt, dan eenzaam. Of angstig. Of depressief.

‘Ik ben niet goed genoeg’
Een andere oorzaak van koopverslaving kan een laag gevoel van eigenwaarde zijn. Je wordt geplaagd door het constante gevoel dat je niet goed genoeg bent als je niks koopt. Je bent er daadwerkelijk van overtuigd dat mensen je écht aardiger vinden als je die – te dure – spijkerbroek aanschaft. Dat je écht meer aanzien hebt met die nieuwste iPhone. En het maakt je niet meer uit dat je eigenlijk het geld helemaal niet hebt om die aankopen te doen.

Koopverslaving – waarom behandelen?
Een koopverslaving kan je leven ruïneren. Of eigenlijk moeten we zeggen ‘zal je leven ruïneren’. Er komt een moment dat je schulden gaat maken om te kunnen kopen. Er komt een moment dat je problemen krijgt in je relatie, je gezin, je familie.

Onthoud één ding: je bent niet koopverslaafd, omdat het zo leuk is om te winkelen. 12stappen.nl helpt jou je koopverslaving te erkennen en de onderliggende problematiek aan te pakken.

Je bent in de gevarenzone als….

  • je gaat winkelen om je beter te voelen
  • je altijd meer koopt dan je van plan was te kopen
  • je je schuldig voelt over de aankopen die je gedaan hebt
  • je liegt tegen je partner, kinderen, familie en vrienden over je aankopen
  • je gekochte spullen probeert te verbergen
  • je de hele tijd denkt aan kopen en aan winkelen
  • je onrustig en angstig voelt als je niet kan winkelen
  • je hebt een geheime pinpas of creditcard om je aankopen mee te doen
  • je extra of stiekem pint om zo met contant geld je aankopen te betalen