Wat is GHB?
Oorspronkelijk werd GHB ontwikkeld om te dienen als narcosemiddel en slaapmiddel. De bijwerkingen waren echter zodanig dat het middel bijna niet gebruikt werd. GHB is een afkorting van gamma hydroxybutaanzuur. GHB werkt maar kort (circa 3 uur), dus wil je lang ‘resultaat’ ervaren, zul je vaak een pilletje moeten innemen. Dat maakt dat GHB een hoog risico op verslaving kent.

GHB – wanneer ben je verslaafd?
Als je GHB incidenteel gebruikt (en dat wil zeggen maximaal twee keer per maand) dan is de kans op daadwerkelijke lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid klein. Maar gebruik je vaker, dan zal je lichaam aan de drug wennen en zul je geleidelijk aan steeds meer GHB moeten innemen om het gewenste effect, de aangename roes, te bereiken. Vervolgens kom je in de situatie dat je opnieuw GHB gaat innemen om de onprettige onthoudingsverschijnselen tegen te gaan.

GHB zelf maken
De drug GHB is relatief eenvoudig zelf te maken. GHB wordt gemaakt van een industrieel schoonmaakmiddel (GBL) en gootsteenontstopper (natronloog). In de illegale handel worden nogal wat GHB pillen verkocht met wisselende concentratie. Je weet als je illegale pillen koopt dus nooit wat je slikt! En daarin schuilt een groot gevaar.

GHB – het gevaar
De doses GHB die nodig is om het gewenste effect te bemerken is bijna gelijk aan een overdosis. Kortom: de dosering die je inneemt is in de regel al zo hoog dat het gevaar bestaat dat je ervan in coma raakt. Of zelfs overlijdt – als je ook nog andere middelen hebt gebruikt.

Stoppen met GHB
Wanneer je langere tijd veel GHB hebt gebruikt en je wilt daarmee stoppen, dan is deskundige en medische begeleiding noodzakelijk. Door geleidelijk aan af te bouwen, kun je de ontwenningsverschijnselen in goede banen leiden. Het team van 12stappen.nl staat voor je klaar om je bij deze stap te helpen.

Je bent in de gevarenzone als…

  • je denkt dat je zonder GHB niet kunt feesten
  • je merkt dat je GHB slikt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan
  • het je niet uitmaakt of je de herkomst van de pillen weet of niet
  • je steeds vaker GHB gebruikt, ook tijdens dagelijkse bezigheden
  • je je bewust bent van de gevaren van GHB, maar deze je onverschillig laten