Als we spreken over een eetverslaving, dan hebben we het niet over een incidentele ‘vreetbui’ of die ene keer dat je gewoon het hele blok chocolade in één keer opeet omdat het zo lekker is. Als je een eetverslaving hebt, dan eet je om het eten zelf. Om het goede gevoel dat eten jou geeft. Niet omdat je honger hebt. Of omdat het etenstijd is. Je eet om het eten. Omdat je een drang voelt om te eten en je daarom móet eten.

Eten als troost
Als je een eetverslaving hebt, zit er in de regel meer achter. Vaak eet je omdat je je down voelt. Of eenzaam, angstig, onzeker of ‘leeg’. Eten biedt dan troost of geeft zelfs een soort ‘roes’ als gevolg van de stoffen die op dat moment worden aangemaakt door je hersenen. Je vindt dat je het eten ‘verdiend’ hebt, omdat je je zo voelt. Als je eet, dan voel je je direct weer veel beter!

Suikers, koolhydraten en vetten
Meestal kies je ook niet voor iets gezonds, maar eet je juist dingen die veel suikers, koolhydraten en vetten bevatten. En kort na het eten van deze grote hoeveelheden ongezonde dingen voel je je juist weer schuldig. Of dik. Of onaantrekkelijk.

Een eetverslaving is in beginsel geestelijk, maar later kan het ook lichamelijk worden. Als je lijf immers gewend is aan grote hoeveelheden koolhydraten en suikers, dan ‘vraagt’ het om een aanvulling als deze niveaus dalen.

Eetverslaving en overgewicht
In de regel hebben mensen met een eetverslaving te maken met overgewicht. Op het moment dat je je na het eten zó schuldig voelt dat je ervoor zorgt dat je gaat braken, je toevlucht neemt tot laxeerpillen of als een dolle aan het sporten gaat, dan is er sprake van een eetstoornis.

Een eetverslaving is ongezond. De vicieuze cirkel waar je in zit is moeilijk op eigen kracht te doorbreken. Het deskundige team van 12stappen.nl gaat de uitdaging samen met jou aan. Waarom nog wachten?

Je bent in de gevarenzone als….

  • je merkt dat je gaat eten als je je niet gelukkig voelt
  • je merkt dat dit je een goed gevoel geeft, maar daarna voel je je weer schuldig
  • je vooral ongezonde dingen eet (koek, snoep, etc.)
  • je eten gaat verstoppen voor je huisgenoten, met als doel het later op te eten
  • je eetgedrag verbergt
  • je geïrriteerd of boos wordt of hevig in de ontkenning schiet als mensen je aanspreken op je eetgedrag of ‘verdwenen voedsel’