1_big

Alcohol is overal verkrijgbaar. Het is legaal en drinken is ook maatschappelijk geaccepteerd. Lekker een wijntje bij het eten. Of een borreltje ’s avonds. Omdat de drempel laag ligt, ligt een verslaving op de loer.

Alcohol – de subtiele verleider
Een alcoholverslaving ontstaat gefaseerd – bijna subtiel. De drank staat vaak binnen handbereik, dus als je zin hebt in een glaasje, pak je het gewoon. Ongemerkt heb je steeds vaker behoefte aan alcohol. En voor je het weet, ben je verslaafd. Maar dat omslagpunt te herkennen is vaak heel lastig.

Drink ik te veel?
Een signaal dat je vaker dan gemiddeld drinkt is vaak dat je partner of vrienden het opmerken dat je ‘al weer aan een wijntje zit’. Wanneer je vaak en veel drinkt, dan went je lichaam daaraan. Het gevolg is dat je meer alcohol nodig hebt om in de gewenste roes te komen. Om je ontspannen te voelen. Of om even niet meer aan je problemen te hoeven denken.

Alcoholverslaving – de gevolgen
Alcohol is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Combineer dat met de laagdrempeligheid van drank en het risico is helder: alcoholverslaving is één van de meest voorkomende verslavingen in Nederland. Een alcoholverslaving kan grote problemen met zich meebrengen in je dagelijks leven. Je functioneren op het werk, school, in je gezin, in je relatie komt onder druk te staan, om over de serieuze risico’s voor je gezondheid nog maar te zwijgen.

Stoppen met drinken
Wil je stoppen met drinken? 12stappen.nl kan je helpen! Stel het niet langer uit en bel of mail ons. Wij komen bij je thuis en gaan samen met jou kijken waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Je bent in de gevarenzone als…

  • jouw alcoholgebruik een punt van discussie wordt binnen je gezin, familie of vriendenkring
  • je merkt dat je vaak aan één drankje niet genoeg hebt
  • je drinkt, omdat je je beter wilt voelen
  • je klachten krijgt als je een tijdje niet meer drinkt
  • het je onverschillig laat dat je onder invloed in de auto stapt of voor kinderen zorgt
  • je geprobeerd hebt minder te drinken en er toch niet in slaagt
  • je probeert je drankgebruik te verstoppen
  • je je drankgebruik ontkent