Interventie

Wat is interventie?
De definitie van ‘interventie’ is ‘ongevraagde bemoeienis’. Bij een interventie confronteren wij samen met jou/jullie, als naasten en dierbaren van de verslaafde, deze persoon met zijn of haar probleem. Dit gebeurt op een respectvolle, liefdevolle, maar wel heel duidelijke wijze.
Het doel van de interventie is duidelijk maken wat de gevolgen zijn van de verslaving, met daarbij het laatste verzoek dat hij/zij nu echt professionele hulp moet accepteren.

Ontkenning en schaamte
Ontkenning van het probleem is vrijwel standaard bij iedere vorm van verslaving. Dat heeft natuurlijk ook te maken met gevoelens van schaamte. Maar door net te doen alsof er niks aan de hand is, wordt het steeds moeilijker om hulp te vragen.

Als partner, vriend of familie voel je vaak wel aan dat er wat aan de hand is. Je ziet de gevolgen van de verslaving verergeren. Je ziet dat de problemen zich opstapelen. Maar wat moet je doen, als de persoon in kwestie niet wil luisteren? Of het probleem ontkent? En je vanaf de zijlijn ziet hoe een leven langzaam in een grote puinhoop verandert?

Ervaringsdeskundige
De interventionist van 12stappen.nl is ervaringsdeskundige. Als geen ander is hij in staat zich te verplaatsen in de situatie en de gevoelens van de verslaafde. Dit helpt enorm bij het overtuigen van de verslaafde om hulp te aanvaarden.

Direct actie
Als de verslaafde de hulp accepteert, dan schakelen we snel. De verslaafde wordt in de regel direct meegenomen en opgenomen in één van de bij 12stappen.nl aangesloten klinieken.

Verslaafd? Ik? Hoe kóm je erbij!
Mensen kunnen een verslaving heel lang verborgen houden. Ze gaan naar hun werk, zorgen voor de kinderen, zijn vrolijk… tot er hier en daar kleine barstjes ontstaan. Dat is vaak het moment dat het naasten gaat opvallen dat er iets mis is. Maar wanneer je daarnaar informeert bij die persoon, dan gaat het vanzelfsprekend altijd goed. Uitstékend, zelfs!

Grijp in. Maar doe het samen. Plan een interventie.
En doe het met respect, met liefde en… met resultaat. Plan een interventie in, onder de deskundige (bege)leiding van 12stappen.nl.

Hoe werken wij bij een interventie?
Op het moment dat je contact opneemt met 12stappen.nl om een interventie te plannen, vinden er eerst een aantal gesprekken plaats met jou (of jullie) en de interventionist. Je bespreekt de situatie met hem en hij stelt een PVI op (Plan voor Interventie).
Vast onderdeel van het PVI is het opstellen van brieven aan de verslaafde. Iedere betrokkene schrijft een eigen brief, waarin hij/zij zijn of haar gevoelens verwoordt. De brieven worden in een vervolgbespreking doorgenomen met de interventionist en waar nodig aangepast. In alle brieven wordt heel duidelijk een ultimatum gesteld. Helder moet worden dat de situatie zoals die nu is ontstaan voor jullie onhoudbaar is geworden en dat jullie het inschakelen van professionele hulp écht noodzakelijk vinden.

Interventies brengen vaak de omslag
Het is gebleken dat 85% van de interventies uiteindelijk succesvol is: de verslaafde aanvaardt professionele hulp. Heel vaak zien we dat de verslaafde tijdens de interventie al inziet dat er echt een serieus probleem is, zich hieraan overgeeft en zelf ook graag aan een oplossing wil werken.

Kosten Interventie
Een interventie kost eenmalig € 945,00. Deze kosten staan los van de verdere kosten voor de
behandeling.